Volgend jaar gaan we met Dag van het Kasteel aan tafel! Het thema voor 2024 richt zich op eet- en voedselcultuur rondom kastelen en buitenplaatsen. Denk hierbij aan (historische) moestuinen, keukenpersoneel, uitgebreide tafeletiquette en prachtige serviezen. Eten was niet alleen noodzakelijk maar ook een luxe en een manier om met hun rijkdom te kunnen pronken.
In vorige edities van Het Buiten is al het een en ander te lezen rond dit thema. Voor het zomernummer 2022 schreven Lenneke Berkhout en Anne Wolff in het artikel ‘Verse oogst van historische bodem’ over het belang en herstel van oude moestuinen. De nog bestaande historische moestuinen hebben ieder een eigen karakter en variëren in opzet en vormgeving. Lees hier over hoe de moestuinen van het zeventiende-eeuwse Zuylestein in Leersum, het negentiende-eeuwse Dordwijk in Dordrecht en het hedendaagse Grootstal in Malden deze verscheidenheid goed in beeld brengen. Of lees het interview met Redmer Alma, historicus en archivaris van Twickel, over zijn onderzoek en bevindingen naar het 17e-eeuwse kookboek van Occa Johanna Ripperda. In dit interview is ook een van haar recepten opgenomen. ‘Historisch koken biedt niet alleen ouwe koek.’