Nieuws

Uitnodiging

Het projectteam ‘Oorlog in Arcadië’ organiseert op 5 juli een study visit naar de Utrechtse Heuvelrug. ‘Oorlog in Arcadië’ is een landelijk onderzoeksproject naar de rol van kastelen, landgoederen en buitenplaatsen in de Tweede Wereldoorlog. Study visits zijn bedoeld om met deskundigen en belangstellenden het gesprek aan te gaan en kennis uit te wisselen.

De derde study visit van dit jaar betreft de regio Utrechtse Heuvelrug en belicht de huidige omgang met het WOII verleden op kastelen en landgoederen, waarbij zowel naar het immateriële (herinneringen en verhalen) als materiële erfgoed (fysiek oorlogserfgoed) wordt gekeken. Op 5 juli staan kasteel Amerongen, landgoed Zuylestein en Huis Doorn op het programma, en is er aandacht voor het leven van de familie Aldenburgh Bentinck tijdens het interbellum (en het verblijf van de Duitse oud-keizer Wilhelm II), de mobilisatieperiode en het leven op een kasteel tijdens de oorlog. Meer info via deze link.

In april 2022 stond het artikel ‘Zeumeren en aardappels schillen op Hoensbroek’ van het projectteam van Oorlog in Arcadië in Het Buiten. Dit artikel is hier te lezen.